گردشگری کوهستان؛ دروازه ای رو به بهشت
به گزارش وبلاگ خرید اینترنتی، گردشگری را می توان نقطه پیوند میان ساکنان بومی یک منطقه و گردشگرانی که به آن منطقه سفر می نمایند دانست. البته نکته مهم در این تعریف این است که هر منطقه با همه ویژگی ها و ظرفیت هایی که دارد، برای ساکنانش عادی بوده اما، برای گردشگران غیرعادی جلوه می نماید.
صرفنظر از این موضوع، جهانگردی انواع مختلفی دارد که طیف وسیعی از فعالیت های جهانگردی را شامل می شود. این فعالیت ها غالبا بنابر جاذبه های جهانگردی و طبیعی هر منطقه تعریف می شوند. از این رو، معرفی و تشخیص انوع گوناگون جهانگردی برای این صنعت بسیار حائز اهمیت است.
از این نگاه کلی به صنعت جهانگردی که بگذریم، ایران به این علت که در موقعیت جغرافیایی خاصی قرار گرفته دارای اقلیم متنوع و زیبایی است، به گونه ای که می توان گفت این قابلیت را دارد که در هر شاخه ای از صنعت جهانگردی حرفی برای گفتن داشته باشد.
یکی از حوزه هایی که کشورمان ظرفیت های بی نظیری در آن دارد، جهانگردی کوهستان است. فلات ایران با در اختیار داشتن دو رشته کوه اصلی البرز و زاگرس و قلل متعدد و ارتفاعات متفاوتی که دارد، جایگاه ویژه ای در صنعت جهانگردی کوهستان در سطح جهان، به خود اختصاص داده است. این پتانسیل های فراوان طبیعی و خدادادی به نوعی نقطه عطف صنعت جهانگردی کوهستان در ایران محسوب می شوند.
به طور کلی، دولت ها در کشورهایی که در منطقه ها کوهستانی واقع شده اند عموما اکوتوریسم و جهانگردی کوهستانی را یکی از راه های مقابله با مسائل ناشی از فقر و عقب ماندگی می دانند. به عنوان مثال، کشورهای اروپایی از قبیل فرانسه و سوئیس به علت وجود پتانسیل هایی در این حوزه، نگاه ویژه ای به ایجاد اشتغال و کسب عایدی از کوهستان دارند. علاوه بر این کشورهای پیشرفته، کشورهایی مانند نپال و پاکستان نیز با وجود اینکه در زمره کشورهای جهان سوم قرار گرفته اند، توانسته اند نهایت استفاده را از وجود رشته کوه های همیالیا ببرند. با این وجود اما، در ایران نتوانسته ایم به درستی از این ظرفیت ها استفاده نموده و از این مواهب خدادادی بهره مند شویم.
چرا جهانگردی در کوهستان مجذوب کنندهیت دارد؟
همانطور که اشاره شد، یکی از پتانسیل های بزرگ صنعت جهانگردی کشور که تا کنون توجه چندانی به آن نشده است منطقه ها کوهستانی و قله های مرتفعی است که در ایران وجود دارد. جهانگردی زمستانی و ورزشی در فصل سرما و جهانگردی کوهستان در تمام فصول مجذوب کنندهیتی است که همیشه مورد توجه جهانگردان قرار گرفته و به هیچ عنوان نمی توان از آن غافل ماند.
بعلاوه، روستاهای سرسبز کوهپایه ای با چشمه های طبیعی و پوشش گیاهی غنی که اغلب قابلیت مصرف خوراکی و پزشکی دارند، قطعا برای هر فردی مجذوب کننده هستند. علاوه بر همه اینها، کوهستان ها مکان مناسبی برای بومگردی هستند و از آنجاکه ساکنان خونگرم و مهمان نوازی هم دارند ظرفیت بی نظیری را در این منطقه ها به وجود آورده اند.
به نظر می رسد همه اینها برای یافتن پاسخ این سوال که چرا جهانگردی در کوهستان مجذوب کنندهیت دارد، کافی باشد. اما این همه ماجرا نیست. قطعا چنین موقعیتی نه تنها مجذوب کنندهیت جهانگردی محسوب می شود، بلکه کوهستان به عنوان یک منطقه بی نظیر جهانگردی، می تواند منجر به کسب عایدی پایدار و توسعه مالی کشورها نیز شود.
جهانگردی کوهستان تاثیر بسزایی در رشد مالی کشورها و کاهش فقر روستاهای نواحی کوهستانی دارد. به همین علت است که از حدود دو دهه پیش مقوله اکوتوریسم و جهانگردی کوهستان به یکی از شاخه های مهم صنعت جهانگردی بدل شده است.
مزیت های جهانگردی کوهستان
کوهستان ها هریک دارای چشم انداز های متفاوتی هستند، این عدم یکنواختی مورد توجه بسیاری از جهانگردان عاشق طبیعت است. وجود چشم اندازهای متنوع و بی نظیر می تواند به عنوان مهم ترین منابع تفرجگاهی مردم جهان مطرح شود.
فضاهای متنوع، دشت های محصور در دل سنگ ها، منظره ها چشم نواز و گاه عجیب، وجود پدیده های طبیعی مانند غارها، چشمه ها، دریاچه های کوهستانی، پهنه های آبی، آبشارها و تنگه ها از مهمترین جاذبه های جهانگردی کوهستان محسوب می شوند.
علاوه بر همه اینها، کوه ها به عنوان بزرگترین منابع تنوع زیستی پناهگاه تعداد بی شماری از گونه های گیاهی و جانوری هستند که در سرزمین های پایین دست بر اثر فعالیت های انسان ها نابود شده اند. یکی دیگر از مزیت های جهانگردی کوهستان، به مقوله زمین شناسی و توپوگرافی یک سرزمین برمی شود که با نگاه تخصصی تر می توان از آن با عنوان ژئوتوریسم نام برد که خود به عنوان یکی از شاخه های صنعت جهانگردی مطرح می شود.
با توجه به اینکه جهانگردی کوهستان برای بیشتر مردم جهان مجذوب کننده است، این شاخه از صنعت جهانگردی به علت وجود کوهستان های متعدد در ایران و مقرون به صرفه بودن سفر به ایران می تواند جهانگردان بیشماری را از سراسر جهان به ایران بکشاند و چه چیزی از این بهتر است؟
بعضی از استان های کشور مانند استان کردستان و استان البرز به علت آنکه در منطقه ها کوهستانی قرار گرفته اند دارای پتانسیل های زیادی در حوزه طبیعت گردی هستند این در حالیست که تا به امروز هیچ اقدام چشمگیری در زمینه بهره وری از این ظرفیت ها صورت نگرفته است. چرا که هنوز در کشور به طبیعت گردی کوهستان به مفهوم خاص آن، نگاه تخصصی نشده است.
عدم وجود امکانات زیرساختی و رفاهی کافی از قبیل مراکز اقامتی برای حضور جهانگردان و مسافران در کوهستان، به عنوان نخستین اقدام در راستای توسعه جهانگردی در منطقه ها بکر طبیعت، صحتی بر این ادعاست. قطعا در چنین شرایطی نمی توان انتظار حضور جهانگردان در منطقه ها کوهستانی و طبیعت بکر آن را داشت. از این روست که می بینیم در این حوزه عملا جاذبه ای برای جذب جهانگرد در کشورمان وجود ندارد و تا کنون نتوانسته ایم از این پتانسیل بزرگ بهره چندانی ببریم.
چه باید کرد؟
بسیاری از فعالان این حوزه معتقدند با اندکی سرمایه گذاری در این حوزه می توان گام مثبتی در زمینه جذب جهانگردان به ویژه علاقه مندان به کوهنوردی و طبیعت گردی برداشت، واضح است که نخستین نتیجه این اتفاق ایجاد اشتغال و عایدیزایی برای ساکنان بومی منطقه ها کوهستانی خواهد بود.
ایجاد اقامتگاه های رفاهی، جان پناه ها و زیرساخت های لازم در دامنه کوه ها و منطقه ها کوهستانی برای رسیدن به چنین شرایطی از اصول مهم و لازم است. برای تحقق این امر می توان با در نظر گرفتن تسهیلات کم بهره و تشویق سرمایه گذاران بخش خصوصی شرایط را تا حدودی بهبود بخشید.
بنابراین، تهیه و تدوین نقشه جامع مسیرهای طبیعت گردی و کوهستانی در این مورد خاص از مهمترین وظایف وزارت میراث فرهنگی، جهانگردی و صنایع دستی و اداره های وابسته به آن در استان هایی که از چنین ظرفیتی برخوردارند، است.
منبع: علی بابا